Siropen

 

Recepten voor siroop

 

 

Algemeen recept voor siroop van fruit

Je kunt siroop maken van ‘bekend fruit’ zoals aalbessen, kruisbessen, zwarte bessen, aardbeien, bramen, bosbessen, pruimen en frambozen, maar ook van wat onbekender fruit, zoals berberis, mahoniabessen, aronia, sierkwee, fluweelboom, mispel, vlierbessen, duindoorn, rozenbottels, meidoorn en sleedoorn.

Doe het fruit in een pan en doe er zoveel water bij dat het onder staat. Breng aan de kook en laat koken tot het fruit zacht geworden is. Kneus het fruit met een aardappelstamper en laat het een uurtje staan.

Neem een schone theedoek en spoel hem uit in kokend water. Hij mag niet meer naar wasmiddel ruiken. Leg de theedoek in een zeef en hang de zeef boven een kom. Giet het mengsel hierin en laat het een paar uur uitlekken.

Meet de hoeveelheid vocht af en doe er 50% suiker bij. Als je een liter vocht hebt, doe je er dus 5 dl. suiker bij. (Of 500 gram, dat komt min of meer overeen met 5 dl.)

Nu kun je de flessen voorbereiden. Gebruik flessen met een schroefdop. Zet de schone flessen (zonder de dop) 20 minuten in de oven op 120° Celsius. Doe de doppen in een kom en giet er tegen de tijd dat de flessen klaar zijn kokend water op. Laat ze in het hete water liggen tot je ze gaat gebruiken.

Breng het vocht met de suiker aan de kook en laat het vijf minuten doorkoken. Giet de siroop zo heet mogelijk in de flesjes (laat de pan eventueel op het vuur staan, zodat de siroop aan de kook blijft) en doe er zo snel mogelijk een dop op. Leg de flesjes neer, zodat de vloeistof de dop aan de binnenkant raakt. Zo wordt de dop door de hete vloeistof gesteriliseerd en heb je de minste kans op bederf.

Zolang de fles dicht blijft, is de siroop jaren houdbaar. Eenmaal open moet de siroop in de koelkast worden bewaard. Hij blijft dan nog een paar weken tot een paar maanden goed.

 

 

Algemeen recept voor siroop van bloemen

Heel geschikt hiervoor zijn vlierbloesem, rozenblaadjes, seringen, dahlia’s, kamperfoelie (gebruik van kamperfoelie altijd alleen de bloemen, de bessen zijn licht giftig), viooltjes, lavendel, berberisbloesem, paardenbloemen, magnolia, klaprozen, goudsbloem en lindebloesem.

Doe de bloemen in een pan en giet er zoveel kokend water overheen dat ze ruim onder water staan. Voeg eventueel per liter water een in schijfjes gesneden citroen toe. Laat dit 2 à 3 dagen trekken op kamertemperatuur.

Leg een theedoek in een zeef, en hang die boven een kom. Giet het mengsel hierin en laat het uitlekken.

Meet de hoeveelheid vocht af en doe er 50% suiker bij. Als je een liter vocht hebt, doe je er dus 5 dl. suiker bij. (Of 500 gram, dat komt min of meer overeen met 5 dl.)

Nu kun je de flessen voorbereiden. Gebruik flessen met een schroefdop. Zet de schone flessen (zonder de dop) 20 minuten in de oven op 120° Celsius. Doe de doppen in een kom, giet er tegen de tijd dat de flessen klaar zijn kokend water op en laat ze een paar minuten staan. Laat ze in het hete water liggen tot je ze gaat gebruiken.

Breng het vocht met de suiker aan de kook en laat het vijf minuten doorkoken. Giet de siroop zo heet mogelijk in de flesjes (laat de pan eventueel op het vuur staan, zodat de siroop aan de kook blijft) en doe er zo snel mogelijk een dop op. Leg de flesjes neer, zodat de vloeistof de dop aan de binnenkant raakt. Zo wordt de dop door de hete vloeistof gesteriliseerd en heb je de minste kans op bederf.

Zolang de fles dicht blijft, is de siroop jaren houdbaar. Eenmaal open moet de siroop in de koelkast worden bewaard. Hij blijft dan nog een paar weken tot een paar maanden goed.

 

 

Rozenbottelsiroop

Er zijn verschillende soort rozenbottels, maar ze zijn allemaal geschikt voor siroop. Pluk geen bottels van struiken die vlak langs een drukke weg staan of die misschien bespoten zijn met een gewasbeschermingsmiddel (gif). Verwijder evt. de groene blaadjes die aan de bottels zitten.

De bottels worden lekkerder als ze minimaal een nachtje  in de vriezer hebben gelegen. Was ze voor je ze in de vriezer doet.

Zet de bottels op met veel water, ongeveer 1,5 liter water per 500 gram bottels. Breng aan de kook en laat koken tot de bottels zacht zijn (hoe lang dat duurt, hangt af van het type bottel). Zet de staafmixer erop en pureer de bottels. Laat het mengsel een kwartiertje staan.

Neem een schone theedoek en spoel hem uit in kokend water. Hij mag niet meer naar wasmiddel ruiken. Leg de theedoek in een zeef en hang de zeef boven een kom. Giet het mengsel hierin en laat het een paar uur uitlekken.

Meet de hoeveel vocht af die in de kom zit. Doe daar 50 % suiker bij. Als je een liter vocht hebt, doe je er dus 5 dl. suiker bij. (Of 500 gram, dat komt min of meer overeen met 5 dl.)

Nu kun je de flessen voorbereiden. Gebruik flessen met een schroefdop. Zet de schone flessen (zonder de dop) 20 minuten in de oven op 120° Celsius. Doe de doppen in een kom en giet er tegen de tijd dat de flessen klaar zijn kokend water op. Laat ze in het hete water liggen tot je ze gaat gebruiken.

Breng het vocht met de suiker aan de kook en laat het vijf minuten doorkoken. Giet de siroop zo heet mogelijk in de flesjes (laat de pan eventueel op het vuur staan, zodat de siroop aan de kook blijft) en doe er zo snel mogelijk een dop op. Leg de flesjes neer, zodat de vloeistof de dop aan de binnenkant raakt. Zo wordt de dop door de hete vloeistof gesteriliseerd en heb je de minste kans op bederf.

Zolang de fles dicht blijft, is de siroop jaren houdbaar. Eenmaal open moet de siroop in de koelkast worden bewaard. Hij blijft dan nog een paar weken tot een paar maanden goed.

 

 

Sumaksiroop

Pluk in het najaar de pluimen van de sumak of fluweelboom (Rhus). Zo’n donzige pluim bestaat uit allemaal besjes. De boom wordt trouwens ook wel azijnboom genoemd, dat komt omdat de bessen zo zuur zijn. Giet kokend water over de pluimen (ze moeten ruim onder water staan) en laat dat een nachtje trekken.

Neem een schone theedoek en spoel hem uit in kokend water. Hij mag niet meer naar wasmiddel ruiken. Leg de theedoek in een zeef en hang de zeef boven een kom. Giet het mengsel hierin en laat het een paar uur uitlekken.

Meet de hoeveel vocht af. Doe daar 50 % suiker bij. Als je een liter vocht hebt, doe je er dus 5 dl. suiker bij. (Of 500 gram, dat komt min of meer overeen met 5 dl.)

Nu kun je de flessen voorbereiden. Gebruik flessen met een schroefdop. Zet de schone flessen (zonder de dop) 20 minuten in de oven op 120° Celsius. Doe de doppen in een kom en giet er tegen de tijd dat de flessen klaar zijn kokend water op. Laat ze in het hete water liggen tot je ze gaat gebruiken.

Breng het vocht met de suiker aan de kook en laat het vijf minuten doorkoken. Giet de siroop zo heet mogelijk in de flesjes (laat de pan eventueel op het vuur staan, zodat de siroop aan de kook blijft) en doe er zo snel mogelijk een dop op. Leg de flesjes neer, zodat de vloeistof de dop aan de binnenkant raakt. Zo wordt de dop door de hete vloeistof gesteriliseerd en heb je de minste kans op bederf.

Zolang de fles dicht blijft, is de siroop jaren houdbaar. Eenmaal open moet de siroop in de koelkast worden bewaard. Hij blijft dan nog een paar weken tot een paar maanden goed.